Jantung Hati Maksu Pieza

06 April 2012

Dugaan yang datang

Dicatat oleh ucupiza di Jumaat, April 06, 2012
Reaksi: 
selamat pagi all blogger.


Ok tarik nafas dan hembus.
mulakan mukadimah bicara dengan mengucapkan syukur kepada pencipta alam,kerana hari ni kita masih bernafas,dan boleh melihat matahari terbit dan terbenam di ufuk.


Dugaan?
kita manusia,tidak boleh dipisahkan dari dugaan ni,
ada sahaja dugaan yang datang.
Ok berbalik pada cerita.
Dugaan yang yus dapat semalam,mase nak balik kerja semalam,start moto nak balik,
sekali moto tak boleh nak start.
moto tu da banyak kali da rosak.dan dah berapa kali dok pergi betulkan moto tu,ganti ni..gantu itu.
tapi still rosak lagi.
sampai kadang-kadang buntu,apa lagi yang rosak kat moto tu..
da banyak kali jugak la di angkut naik kren..naik lori.
lelame malas nak pikir,tinggalkan jelah moto kat ofis semalam.
balik kawan hantar.
nak suruh abang yus amik..dia ada training pulak.
malam tadi hujan,teringat kat moto,berhujan,bersejuk la bagai.


Dan pagi ini,


Hari ni hujan lebat sangat.nak pergi kerja.
nasib baik la ada moto lagi satu,moto abang.sementara die takde kat rumah ni,
bolehla pinjam motor die jap.
jam da pukul 8.15am,kena redah jugak la hujan ni.walaupun turun dengan lebat lagi,.
redah jela.dengan beralaskan baju hujan sahaja.
yang mampu menutup badan sampi ke pinggang.
kain camne.basahla.
redah jela.
nie la nasib orang naik moto ketika hujan.
kereta lalu,langgar lopak..abis kita kena airnya,
kuyup lagi la.
kita langgar  lopak,kita basah lagi.
dah tak pikir ape da..nasib..
nak pergi kerja jugak.
takpe,biarla basah camane pun kan.
kita nak mengelak dari lopak ke,nak mengelak dari air-air taik kerbau..last-last kita yang kena kan.
kereta sekarang ni,bukan reti nak bawak slow waktu hujan.lagi laju adalah,abis yang penunggang moto ni jadi mangsamya.
itu boleh terima lagi.


ni pulak??
boleh pulak kat roundboard pagi tadi,dimana yus di kawasan bukit,sementara nak bagi jalan pada yang terdahulu.bolehlak enjin moto mati kat situ.
korang bayangkan la.
dengan kawasan berbukit,takdela bukit sangat pun,camane ek,hah cmni la,kawasan jalan yang dimana bile kita nak beri laluan pada knderaan lain,kita kena berhenti,dan jalan tu jenis boleh kenderaan kita boleh mengundur ke belakang.
dimase tula,enjin nak mati..ya allah,sabarjela.
dahla hujan lebat tadi.
mase nak start balik tula..boleh pulak moto tu mengundur perlahan-lahan.
dengan kekuatan yang ada..start balik..mati lagi..start balik..barulah boleh jalan balik..
sesampai kat ofis da kuyup.
dengan nak alihkan moto yang rosak tu kat luar lagi.
berhujan lagi..

itulah dugaan yus hadapi..
walaupan sedikit sahaja.tapi kesan yang mendalam sangat.

kalau yus menghadapi dugaan macam tu..
Korang pulak bagaimana??
sudi tak korang kongsikan pengalaman yang korang hadapi dan dugaan yang korang kena terima??

Tapi alhamdulillah semua dugaan itu insyaallah yus dapat hadapi.


fax:
your@email.com
http://www.yoursite.com

3 ulasan:

Ainur Hamzah berkata...

setiap hari kita akan alami pelbagai dugaan. dugaan-2 tersebut la akn mematangkan diri kita dan mengajar kita erti sebuah kehidupan :)

ucupiza berkata...

ye betol tu Ainur.terima kasih sebab same2 bagi pendapat

Ainur Hamzah berkata...

sharing is caring. hehe. welcome. no problem ;)

Catat Ulasan

 

kisah maksu pieza.. Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea