Jantung Hati Maksu Pieza

15 Ogos 2012

Resepi -Kentang Masak Tumis Air.

Dicatat oleh ucupiza di Rabu, Ogos 15, 2012
Reaksi: 
Selamat pagi semua..
Ramadhan yang ke 26.alhamdulillah..
Cuaca hari ni mendung-mendung je, maka mata haruslah mendung-mendung jugak jawabnya..
Mengantuk betullah pagi ni..

Nak kongsi resepi yang budak darjah 3 pun boleh buatlah..
Simple sangatlah..
Jom mulakan..

Bahan-bahannya :

1.1 ulas bawang besar/merah.kecik ke (janji bawang besar).(dikisar/ditumbuk)
2. 2 ulas bawang putih (ditumbuk/dikisar)
3 .segenggam ikan bilis.. )ditumbuk)
4 .kiub ayam.
5 .Ubi kentang (dibelah 2 ke 4)(ikut suka).(potong)
6. garam & perasa secukupnya. ..
7.air secukupnya..
8. Minyak masak..
9. soo hoon/tauhu kering..(direndam/dikerat)

Cara-caranya:

1.Masukkan minyak agak-agak lah,tunggu ia panas,masukkan bahan-bahan dikisar/ditumbuk tadi..biarkan garing sedikit.

2.bila dah naik bau,masukkan air secukupnya,.
3.Masukkan garam,serbuk perasa,..bila kuah tu dah membuak-buak/mendidih.
4.Masukkan ubi kentang itu tadi,dan sebagai tambahan yus masukkan bebola ayam dan soo hoon serta tauhu kering..
5.Tunggu sehingga mendidih..
6.Angkat dan hidangkan..

Senangkan 




taadaaaaa..



1 ulasan:

Awie Omar berkata...

Salam Ramadhan dari awieomar.blogspot. Baru follow sini. Dengan ikhlas hati nak menjemput anda untuk sertai game top "BLOGGER" musim 3. Segala yang berkaitan pasal game untuk musim 1 & 2 boleh tinjau kat blog. Senang je caranya nak sertai game ni. Follow blog "Awie Omar" (bagi yang belum, harap sudi follow) dan komen di mana mana entri dengan menyatakan "SAYA SANGAT MAHU SERTAI BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE". Ganjaran wang tunai akan diberikan kepada johan. Harap sudi la sertai :)

Catat Ulasan

 

kisah maksu pieza.. Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea