Jantung Hati Maksu Pieza

29 November 2012

Ini Boleh Mendatangkan Kemarahan..

Dicatat oleh ucupiza di Khamis, November 29, 2012
Reaksi: 
Yus seorang receptionist..
Apa kerja seorang receptionist,confirm korang semua tahu kan..

Tempat yus bekerja sekarang ni,banyak sangat perubahan yang berlaku apabila semakin ramai pekerja baru yang masuk dan keluar macam tu saja..
Semakin ramai yang masuk dan tak sampai sebulan bekerja,sudah melarikan diri ke tempat kerja lain,mungkin mendapat kerja yang menepati pengajian dan bidang yang diambil..
Ada pekerja tu,kerja tak sampai sebulan,tapi telah menamatkan perkhidmatannya dan memberikan notis selama seminggu,tetapi dalam tempoh seminggu tidak berjaya menghadirkan dirinya di tempat kerja....Itu satu hal,sebab mereka mengeluarkan memo "jika ingin mohon cuti,kena apply 3hari sebelum mahu cuti"
Jika cuti secara mendadak,secara melulu,akan dipotong gaji melainkan kita ada attachment....

Makanya ada keadaan demikian,Ni lagi satuHQ kami telah mengeluarkan satu memo yang menyatakan,
Semua pekerja yang baru dan masih belum confirm,kena membuat report/ duty harian,dan laporan tu kena hantar kt HQ setiap minggu..
Didalam laporan tu kena tulis,apa kerja buat hari..dan segala apa yang berlaku mengikut job masing-masing...
Mengapa ada macam tu??

Dan oleh demikian.ada seorang typist dalam tempat yus kerja ni, Yus baru tertengok die nya report lah kan..
sebab masa tu yus lalu kat meja dia,dia jaga tempat receptionist tu,sebab yus makan dekat pantry office..
Dia jaga receptionist..
Sekali,baca report dia,setiap hari dia akan tulis
# Menggantikan receptionist sementara waktu ..
*peh rasanya bila baca panas je,takkan lah benda tu pun nak ditulis kot,yus hanya akan tinggalkan kerja yus pabila yus makan,solat,dan ada kerja photostat je..
*takkanlah benda tu nak ditulis setiap hari,nampak sangat bila benda ni dah dihantar ke HQ,diorang akan pertikaikan mana receptionist,setiap hari takda..
pertikaikan kerja yus selama ni..
*kalau masa yus amik cuti,bolehlah tulis dalam report tu..menggantikan receptionist..apa lah nak jadi..

#Menolong It membuat minit..
*Ini paling beranginlah....Minggu ni yus buat minit mesyuarat with IT..
dia just tolong menyibuk je masa tu...patutlah semalam yus dapat hidu perangai dia,iya2 tanya macam-macam,rupa-rupanya nak tulis dalam duty harian ye....

#Menolong HSE Nurse membuat Smart Card Petronas..
* Ni lagilah,ada kawan yus nurse at sini, dia yang berhempas pulas buat kerja smart card,memasukkan data lepastu hilang..buat lagi...
si typist ni dapat nama...
semua dia nak reportkan dalam tu...

geramnya.....mood memang tunggang terbalik bila tengok dia....






0 ulasan:

Catat Ulasan

 

kisah maksu pieza.. Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea